Jak si rozvrhnout ložnici podle feng shui

Harmonie kolem, harmonie uvnitř

Feng shui znamená žít v souladu se svým prostředím. Ať už jde o místo, kde žijete, nebo pracujete, větší harmonie znamená větší pocit pohody a vyrovnanosti, tedy lepší podmínky pro práci a život, který chcete. Ložnice je jako místo k odpočinku a regeneraci pro dnešního člověka zásadní. Je to jedno z mála míst, kde se můžete skrýt před starostmi všedního dne. Vyplatí se uspořádat ji tak, abyste neblokovali tok energie, která má volně proudit, a dopřáli si tak hluboký odpočinek.

Pořádek tvoří prostor pro odpočinek

ulozne_organizery_boxy_na_pradlo_Compactor_Madison_hnedo-bilyPrvní krok je zbavit se v ložnici všeho nepotřebného. Učení feng shui tvrdí, že každá věc má svoji energii, a ta zpravidla ovlivňuje tu vaši. Pokud tedy pod postelí skladujete ložní prádlo a skříň máte plnou nenošeného oblečení, uděláte dobře, když to důkladně proberete.

Nemusíte hned všechno vyhazovat. Stačí věci utřídit a ty, co běžně nepoužíváte, přemístit jinam.  Velkými pomocníky můžou být obaly na šaty, organizéry a boxy nebo textilní úložné boxy, které vám pomůžou oblečení a doplňky utřídit. Tak o nich zároveň budete mít lepší přehled. Věci, které využíváte méně, uložte do vakuových boxů, díky kterým ušetříte až 75 % místa.

Podobné je to s doplňky a nábytkem. Čím méně jich v ložnici budete mít, tím lépe. Místo pod postelí je ideální nechat volné a průchodné energii.

Důkladným úklidem ložnici pročistíte a vytvoříte prostor pro volný pohyb energie. Díky tomu si v během spánku opravdu odpočinete a skvěle načerpáte energii pro další den!

Postel na správném místě

bed-1839183_1920Pohodlná postel je základ kvalitního odpočinku. Abyste však plně využili její potenciál, je potřeba ji v ložnici správně umístit. Neměla by stát blízko dveří a není vhodné mít přímo pod oknem, protože tudy přichází silný proud energie, který může působit rušivě. 

Čelo postele by mělo přiléhat ke stěně, aby jí byla chráněna hlava. Ideální je, když postel zpřístupníte z obou stran. Prostor nad ní by měl být volný, bez lamp a polic, které by vás v noci podvědomě rušily. Kromě správného umístění postele doporučujeme použít chránič matrace, který pomáhá zachovat hygienu a prodloužit životnost matrace.

Dětský pokoj a jeho specifika

Umístění postele v dětském pokoji má také svá specifika, která je vhodné vzít v potaz. Na webu Expedo.cz najdete článek, který se zabývá tím, jak správně umístit postel v dětském pokoji. Podle článku je důležité, aby dítě mělo ze své postele přehled o celém pokoji a vidělo na dveře. To mu dodá pocit bezpečí a klidu. Pokud je to možné, měli bychom se vyhnout umístění postele pod okno, aby se dítě vyvarovalo průvanu a zbytečnému hluku z venku.

Navíc článek uvádí: "V ideálním případě by měla být postel umístěna tak, aby byla přístupná ze tří stran, tedy aby kolem ní byl volný prostor pro dítě, které se tak snadno dostane ke svému lůžku. To je výhodné především u mladších dětí, které potřebují více místa pro hru a pohyb" (Zdroj: Expedo.cz). Toto uspořádání také umožňuje snadnější úklid a zajišťuje volný pohyb energie v pokoji.

Světlo, které je vám příjemné

double-bed-1215004_1920Alfa omega příjemného prostoru pro odpočinek je také světlo. To by se mělo přizpůsobovat dennímu rytmu. Přes den tedy není na škodu intenzivní osvětlení, večer je naopak lepší používat tlumené světlo. Vše záleží na vašem aktuálním rozpoložení, kterému byste měli mít možnost světlo vždy přizpůsobit. Toho můžete docílit kvalitním stíněním, ať už roletami nebo žaluziemi. Vybírat můžete mezi venkovními nebo vnitřními žaluziemi a zajistit si tak komfortní odpočinek v jakékoliv hodině.

Světlo v místnosti může rozptylovat i zrcadlo. To podle feng shui však v ložnici své místo nemá, protože působí rušivě. Stejně tak květiny se do prostoru nedporučují, protože se s vaší energií můžou rušit. Už vůbec do ložnice nepatří televize, rádio nebo stůl s počítačem.

Obklopte se tím, co máte rádi

bed-1839184_1920Do ložnice patří věci, které vám dělají dobře. Ať už jde o fotografie přírody, lapač snů nebo modrou barvu, nebojte se tyto prvky do svého prostoru vnést. Nezapomeňte však, že každá věc ovlivňuje kvalitu vašeho spánku. V tomto případě platí, že méně je více.

Obecně by barvy v ložnici měly být spíše jemnější, uklidňující, protože podporují přirozený tok energie a posilují spánek. 

Inspirujte se u proměny ložnice zásadami feng shui, a vytvořte si místo, kde se budete cítit příjemně a snadno načerpáte energii pro nový den.

Objevte organizéry, boxy a doplňky, které vám pomůžou utřídit v ložnici věci a udržovat prostor čistý. Budete-li potřebovat s výběrem poradit, jsme tady pro vás, každý den od 9 do 21 hod.

V Feng Shui se obrazy používají jako prostředek k přilákání pozitivní energie do prostoru. Obrazy by měly být vyvážené a harmonické, a měly by odrážet vaše osobní preference a energii. Je důležité vybrat si správné umístění pro obrazy - umísťujte je tak, aby přinášely pozitivní energii do místnosti a neblokovaly přirozený tok energie. Obvykle se doporučuje umístit obraz nad postel, ale pouze tehdy, pokud je to vhodné pro konkrétní ložnici. Například pokud máte nízký strop, může být obraz nad postelí příliš namáčklý. V takovém případě je vhodnější obraz umístit na stěnu naproti posteli. Pokud si chcete takový obraz pořídit, navštivte některý ze srovnávačů jako například Homago.cz

Kromě obrazů můžete do ložnice přidat další dekorativní prvky ve Feng Shui stylu, jako jsou například květiny, křišťály nebo sošky zvířat. Důležité je však dodržovat základní principy Feng Shui, aby všechny prvky v místnosti vytvářely harmonickou a vyváženou energii.

Affiliate program

Telefonické objednávky: +420 773 111 269 Telefonické objednávky:
+420 773 111 269
Infolinka: +420 777 864 634 Infolinka:
+420 777 864 634
Kontaktujte nás e-mailem: obchod@dokose.cz Kontaktujte nás e-mailem:
obchod@dokose.cz

© Copyright 2004-2022 Dokose.cz | webdesign 2bcreative.cz
NIKARO, s.r.o. - Dokoše.cz, Veselka 48, 259 01 Olbramovice - Votice, ČESKÁ REPUBLIKA

Podle zákona o evidenci tržeb je prodávající povinen vystavit kupujícímu účtenku.
Zároveň je povinen zaevidovat přijatou tržbu u správce daně online; v případě technického výpadku pak nejpozději do 48 hodin.